VAN WEEK TOT WEEK

Mocht u een vraag hebben stuur dan een mailtje naar info@sissyspalace.nl


Dracht

Hieronder kunt u zien hoe de zwangerschap van een teefje zich van week tot week ontwikkelt en in welk stadium zij en haar puppies zich bevinden. Gemiddeld genomen zal de bevalling op de 62ste dag vanaf de dekking, plaatsvinden. Bij grotere nesten is de werpdatum een paar dagen eerder, de pups zijn dan meestal ook kleiner wat een makkelijker geboorte zal zijn.
Bij een klein nest is deze meestal later. Daarna vind u een overzicht van de ontwikkeling van de pasgeboren pups
.

Week 1

De bevruchting vindt plaats in de eileiders. De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoederhoornen. Deze twee baarmoederhoorns vouwen zich uit rond dag 42 van de dracht. 

 

 

 

 

   

Week 2   

De embryo's worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. Celdeling vindt plaats. Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje. De foetus is zeer kwetsbaar.

 

Week 3 

De teef kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. Soms helpt het de moederhond meerdere kleine maaltijden per dag te geven.  

Foetus van 20 dagen oud

 

Week 4

De embryo's zijn rond dag 21 zo groot als een noot. De organen beginnen zich te ontwikkelen. Bij het teefje kunnen de tepels wat groter en rozer worden. Ook kunnen de melkstrengen zich gaan ontwikkelen. Overigens kan een nestje spontaan oplossen en geabsorbeerd worden door het lichaam van de teef tot een leeftijd van 33 dagen.

Embryo in week 4

Week 5 

De hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Hierdoor zijn de harttoontjes tijdelijk mogelijk niet meer hoorbaar. De foetus ontwikkelt zich verder. Bij het miniatuurpupje ontwikkelen zich nu huidskleur, tenen, nagels, tanden, snorharen en geslachtsdelen. De ogen die tot nu steeds open waren, zullen zich nu sluiten. Doordat de ontwikkeling van de organen ten einde loopt, worden de foetussen wat minder kwetsbaar. 


Vruchten 30 dagen oud

  Week 6  

De foetus blijft groeien. De foetus begint steeds meer op een hondje te lijken. Zijn longetjes zijn nog steeds in ontwikkeling. Het is raadzaam het teefje over te zetten op speciaal krachtvoer omdat met name in de laatste drie weken van de dracht, de pups sterk zullen groeien.

Foetus 6 weken oud

    Week 7

Het skelet begint zich te verharden en is nu ook zichtbaar op rontgenfoto's. Vanaf dag 45 zijn de harttonen met een stethoscoop of doppler duidelijk hoorbaar. Het teefje begint zichzelf meer te verzorgen. Haar uiers worden groter en de beharing op haar buik begint uit te vallen. Het is raadzaam om haar nu aan de werpkist te laten wennen.

foetus 39 dagen oud

Week 8  

De pups blijven groeien. De pups zijn nu makkelijk voelbaar en bewegingen van de pups zijn ook zichtbaar. Omdat het teefje vol zit met puppies kan haar maag in de verdrukking komen, waardoor ze minder eetlust heeft. Het is beter om haar nu wat vaker te voeren en kleinere maaltijden te geven.

Foetus 55 dagen oud

 

Week 9 

Tijdens de laatste week van de dracht zal uw teefje hoofdzakelijk slapen. Beweging en een goede conditie voor de bevalling is echter zeer belangrijk, dus zolang ze dit kan en wil, neem haar mee voor de dagelijkse wandelingetjes.

Leg wat handdoeken of ander nestmateriaal in de werpkist zodat het teefje lekker kan gaan graven en zo haar nestje kan gaan inrichten.

Begin deze week om drie tot vier keer per dag de temperatuur van het teefje op te nemen. Zodra de lichaamstemperatuur met 1 tot 1½ graad zakt, zal de bevalling binnen 6 tot 24 uur op gang komen.

Er kan al wat melk uit haar tepels komen en ook kan er helder vocht uit de vulva afgescheiden worden. Bij een bevalling voor de 57ste dag spreken we van een vroeggeboorte en zijn de pups nog niet levensvatbaar.

 

Foetus 60 dagen oud

Foetus 1 week voor de geboorte

Na de geboorte

 

Neonatale fase 0 - 14 dagen

 

De pups worden direct na de geboorte droog gewreven en gewogen. Ook worden de ledematen, staart en lichaamsopeningen gecontroleerd op afwijkingen zoals bijv. knikstaart en open gehemelte. Door gebruik van een warmtelamp heerst er in de werpkist een aangename temperatuur voor de pups. Deze is de eerste zes dagen nodig omdat de pups dan nog geen rilreflex ontwikkeld hebben. Met andere woorden ze kunnen de eerste week nog niet zelf hun lichaamstemperatuur op peil houden.

De pups worden doof en blind geboren. Wel kunnen ze voelen en ruiken. Zo leren ze de reuk van de tepel, moeder, nestgenoten en mensen herkennen. Rust is een absolute must voor de pups. Het enigste wat ze doen is slapen en drinken bij de moeder. Na 1 week is de navelstreng geheel ingedroogd en valt eraf. 

De pups worden 2 maal per dag gewogen. Pups die eventueel achterblijven in groei, worden bijgevoerd met de fles. Voor de eerste 48 uur na de bevalling hebben we altijd puppy colostrum in huis. Deze speciale puppy melk bevat echte biest, boordevol antistoffen. De pups kunnen dit colostrum alleen de eerste twee dagen na de geboorte opnemen in hun lichaam. Daarna is de normale puppy melk voldoende.

Aan het moedertje geef ik de eerste week, direct vanaf de bevalling, als extra nazorg, alchemillathee. Deze reinigt de geboorteorganen van de teef van binnen uit en zorgt ervoor dat eventuele achtergebleven ongerechtigheden haar lichaam snel verlaten.


Na de eerste 14 dagen

Na 2 a 3 weken ligt er een beetje aan hoe goed de pups het doen gaan ze bij ons vanuit de puppyroom naar de woonkamer waar ze vervolgens het eerste echte voedsel zullen gaan krijgen. Ze kunnen dan ook aan alle huiselijke geluidjes wennen.
 Na 4 a 5 weken zal je gaan merken dat de moeder de pups een beetje begint af te stooten zodat de pups meer zelfstandig kunnen gaan worden, dit is normaal. 
 Zodra de pups 7 a 8 weken zijn en zelfstandig eten en drinken kunnen ze naar het nieuwe baasje. 

VAN DAG TOT DAG

Hoelang duurt de dracht van een hond? En wat gebeurt er in deze tijd?

Gemiddeld duurt de dracht van de teef 62 dagen, maar dat kan ook een paar dagen meer of minder zijn. Vaak wordt gezien dat een dracht met veel pups korter duurt en een dracht met weinig pups langer. Als er weinig pups in de buik zitten dan mag de dracht ook weer niet te lang duren, want dan worden de pups te groot en kunnen ze er niet meer uit op de normale manier. Een dracht met minder dan 3 pups mag niet langer dan 67 dagen duren en een dracht met meer dan 3 pups mag niet langer dan 70 dagen duren. Duren ze wel langer dan moet de geboorte opgewekt worden of moet er een keizersnede plaatsvinden.

Evolutie foetus:

Dag 1

Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals

Dag 2

Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.

Dag 3/4

De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.  

Dag 5

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt

Dag 6

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s  mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 8

De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 9 t/m 13

Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes

Dag 14 t/m 16

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand. 
Daar groeien ze uit tot embryo’s

Dag 17

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 

Dag 18/19

De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.

Dag 20

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 21/22

De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.

Dag 23/24

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

Dag 25

Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere malen per dag voeden.

Dag 26/27

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.

Dag 28/29

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

 

Dag 30

Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 31

Dag 32

 

Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. Niet te veel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.

Dag 33/34

Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35 t/m 43

 

Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

Dag 44 t/m 46

Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Dag 47/48

Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.

Dag 49

De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.

Dag 50/51

De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.

Dag 52/53

Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.       

Dag 54

Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt moeten worden met warm water, je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppies makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.

Dag 55/56

Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden met warm water .

Dag 57

Er kan nu melk uit de tepels komen.

Dag 58/59

Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.

Dag 60/61

De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

Dag 62 t/m 65

Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven

 

Geboorte van de pups

Op de eerste pup wordt in de regel wat langer geperst. Gemiddeld wordt er 15-45 minuten geperst. Als de pup naar buiten komt, zit hij soms nog in het vruchtvlies. Meestal zal de teef het vlies stukbijten en eraf likken. Vooral honden met een platte schedel (Bull Doggen, Bordeaux Doggen, Boxers etc) hebben soms moeite met het stukbijten van de vliezen. Indien dit niet spoedig gedaan wordt, is het belangrijk dat u zelf de vliezen verwijderd, beginnend bij de kop. Hierdoor kan de pup meteen beginnen met ademen. Het schoonlikken van de pups door de teef bevordert de ademhaling. De navelstreng moet, indien de teef deze niet heeft stukgebeten, worden afgescheurd vrij ver van de buik. Indien dit te dicht bij de buik (navel) gedaan wordt, kan de navel inscheuren. Hierdoor ontstaat er een navelbreuk en kunnen de darmen naar buiten komen. Het gevaar bestaat dan dat de teef de darmen gaat stukbijten (omdat ze denkt dat dit de navelstreng is). Het is goed om de navel te ontsmetten met een niet-irriterend middel, bijvoorbeeld met betadine.

De tijd die ligt tussen de geboorte van twee opeenvolgende pups wordt “tussenpuptijd” genoemd. De gemiddelde tussenpuptijd bedraagt 3 kwartier (45 minuten). Deze tijd kan behoorlijk variëren. De tussenpuptijd bedraagt minimaal enkele minuten. Als de teef niet perst, dan is het niet erg als er na 4 of 5 kwartier nog steeds geen pup is geboren. Sommige teven, die al vaker een nestje hebben gehad, zijn soms zo rustig dat ze tijdens de bevalling in slaap vallen. Dit is helemaal niet erg. Op het moment dat de teef wel aan het persen is, dan moet er na een half uur – drie kwartier toch wel een pup geboren zijn. Indien u de pup ziet zitten in de vulva, maar hij er niet uitkomt, mag u voorzichtig aan de pup trekken om een handje te helpen.

Na de bevalling

Het is belangrijk dat u alle pups weegt na de geboorte en dit gewicht noteert (in een schriftje). De pups moeten vervolgens iedere dag gewogen worden. In principe moet het gewicht van de pups iedere dag toenemen. De eerste dag na de bevalling kan een pup soms wat lichter zijn dan de dag ervoor. Belangrijk is dat er de dag erna wel weer een stijging is waargenomen in het gewicht. Is de pup de tweede dag ook lichter, of op hetzelfde gewicht, dan kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld te weinig melkgift door de teef of te weinig zuigreflex bij de pup(s). Ook als er heel veel pups zijn, kan het zijn dat de teef niet voor alle pups genoeg melk heeft. Het kan dan soms nodig zijn om een pup bij te gaan voeden met kunstmelk.

Dracht en Bevalling

Dracht en bevalling

Inleiding

Uw hond dient voor de dekking ontwormd en geënt te zijn! Uw hond is naar de reu geweest en waarschijnlijk drachtig. Wellicht is het raadzaam u enige aanwijzingen en raadgevingen mee te geven om een zo ongestoord mogelijk verloop van de drachtigheid en bevalling te verkrijgen.

Het is niet nodig om de teef extra te voeren in de eerste 7 weken van de dracht. Het kan zelfs voor komen dat de teef rond de 28-30e dag van de dracht enige dagen weinig eet. Wel kunt u in het laatste deel van de dracht kiezen voor een geconcentreerder voer, droge (puppy)brokken bijvoorbeeld. 


Vastellen van drachtigheid
Het is, zeker bij forse en zware honden, niet gemakkelijk om vast te stellen of
uw hond inderdaad drachtig is. Er bestaat geen urine of bloedproef voor honden op dit gebied, daar de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige honden vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens.

De echo toont de drachtigheid aan.

Het beste is drachtigheid vast te stellen tussen de 28-32e dag na het dekken, door de buik van de teef door de dierenarts te laten bevoelen of door een echo te laten maken. 

Daarna is het niet eerder weer mogelijk om drachtigheid vast te stellen dan op de 45e dag, door buikpalpatie of met behulp van een röntgenfoto.

Ontwormen van de zwangere teef

Het is raadzaam om vlak voor (dag 42 dracht) en vlak na de bevalling (dag 1 na bevalling) uw teef te ontwormen.  Dit is niet noodzakelijk wij ontwormen de teef meestal voor de eerste dekking.

Zwangerschapsduur / nestgroote

De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt en omgekeerd.
De nestgrootte kan variëren van één tot wel zestien pups! Grotere rassen krijgen, over het algemeen, ook grotere nesten.

Verschijnselen van de naderende bevalling

Ruim voor de bevalling zal U waarschijnlijk al wel zijn opgevallen dat de buikomvang van uw teef ruim is toegenomen. De melkklieren beginnen wat op te zetten. Dit kan ook gebeuren bij niet drachtige teven, rond hetzelfde tijdstip. We spreken dan van schijndracht. 
Enige tijd voor de bevalling zakt de temperatuur van teef onder de normale waarden voor een hond (38-39°C).Deze periode kan enige dagen duren. Vlak voor de bevalling zakt de temperatuur zelfs vaak tot 36,5 C. Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moet plaatsvinden. Vlak voor de bevalling begint, tengevolge van de weeënactiviteit, de temperatuur weer te stijgen tot ver boven de 37,0 C. 
Wanneer het eerste vruchtwater er is afgekomen, (wat overigens wat groen van kleur kan zijn) moet de eerste pup binnen 1 uur geboren zijn. Zoniet dan dient u de dierenarts te waarschuwen. Neem ook contact op indien de teef duidelijk zit te persen op een pup en dit langer dan 20 min duurt, of wanneer de periode tussen twee pups langer duurt dan 1½uur(na de laatste pup verschijnt de gehele nageboorte). De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is ongeveer 45 min. Anders dient gecontroleerd te worden waarom de bevalling niet vordert, en zonodig een weeën versterkend middel te worden ingespoten (oxytocine) door u dierenarts.

Na de bevalling

Zorg dat de luchtwegen van de pups vrij zijn (geen vlies over neus/mond, geen slijm in luchtwegen), gebruik daar eventueel een “ slijmzuiger” voor (verkrijgbaar bij uw dierenarts). De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats af. Mocht een navelstreng toch bloeden dan kunt u deze afbinden met een stevige garendraad ontsmet met wat spiritus (=85% alc.). Let op dat de teef niet op de navelstreng blijft kauwen om de bloeding te stoppen, hij kan te kort worden.
Mocht de teef na de bevalling onrustig blijven, dan dient u de teef te laten controleren of zij inderdaad 'leeg' is. Zonodig geeft de dierenarts haar dan een oxytocine injectie om eventueel achtergebleven nageboorte’s of pups er alsnog "af te laten komen".

De pups kunt u merken met nagellak of een gekleurd wollen draadje en te wegen op een nauwkeurige (digitale) weegschaal. Dit dient 2x daags te gebeuren en de gewichten van de pups moeten genoteerd worden. De pups mogen na de bevalling NIET afvallen. Gebeurt dit wel dan is er iets mis. Of de teef heeft te weinig melk of de pups drinken te weinig, bij- voorbeeld door een opkomende ziekte. U dient dan ook in zo'n geval direct de dierenarts te bellen voor overleg.

De Teef

     De teef hoeft niet bijgevoerd te worden met melk, want dit geeft kans op diarree! De teef mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is ±3 dagen roodbruin en mag tot de 10e dag helder slijmerig zijn. Zij kan gedurende de komende weken nog wel slijm gaan verliezen.

De Pups  
Deze dienen vanaf de geboorte dagelijks te groeien. Tussen de 10 en 14 dagen na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de pups normaliter hun geboortegewicht verdubbeld.

Wormkuren
 

Deze dient u aan de pups voor het eerst te geven op de leeftijd van 2 weken. Daarna op de 4e, 6e, en 8e week herhalen. Daarna om de maand en vanaf een half jaar leeftijd vier maal per jaar.

Entingen
 
De eerste puppyenting dienen de pups te krijgen als ze 6 weken oud zijn. De parvo/ weil prik volgt eventueel als ze 9 weken oud zijn, de coctailenting volgt op de leeftijd van 12 weken.