Chihuahua’s zijn oorspronkelijk afkomstig van Mexico. De chihuahua is een zeer oud ras dat al als huisdier werd gebruikt bij verschillende Indianenrassen zoals de Tolteken en Azteken. Deze stammen hebben als eerste de kleine wilde hondjes gevangen genomen vanaf de tiende eeuw voor Christus en getemd tot huisdier. 

Door de verovering van Mexico door Spanje is het hondje voor ongeveer 500 jaar verdwenen en later herondekt in de provincie Chihuahua, vandaar de naam van het hondje. De verspreiding in de VS is gebeurd door de vele Amerikaanse toeristen die de kleine hondjes kochten van Mexicaanse Indianen. 

Later is het ras via de VS verspreid over de hele wereld. De eerste Chihuahua’s waren allemaal kortharig, langharige chihuahua’s zijn ontstaan uit kruisingen met andere langharige dwergrassen.

Kenmerken

Chihuahua's staan bekend als de kleinste hond ter wereld, maar ze kunnen heel erg fel en scherp zijn tegen andere honden. Soortgenoten worden in het algemeen goed geaccepteerd. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden. Hun gewicht zit tussen de 1 en 3 kg.

 

Vacht

Chihuahua's zijn lang- of kortharig. De kortharige heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht. De langharige heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan steil of licht golvend zijn. De langharige heeft een forse kraag rond de nek, en langharige oren. De chihuahua hebben in de winter een dikke vacht en als het warmer wordt haren ze uit.